נובמבר אולי נגמר, אבל הצורך לקנות לא תמיד נגמר איתו. האם ייתכן שאתם מכורים לקניות?"
בעולם של תרבות הצריכה, שבה הכל זמין ונגיש בלחיצת כפתור, קניות הפכו לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום שלנו. אך לצד ההנאה והשימושיות שבקנייה, ישנם אנשים שאצלם הרגל זה הופך להתנהגות כפייתית ולבעיה משמעותית. ד"ר איריס כהן יבין, פסיכיאטרית ומנהלת מרפאת בריאות הנפש של "מכבי שירותי בריאות" במודיעין, שופכת אור על התופעה המכונה "התמכרות לקניות", ועל הדרכים להתמודד איתה.
התמכרות לקניות אינה רק עוד תוצאה של אורח חיים מודרני. מדובר בהתנהגות שמובילה לאובדן שליטה ולתחושת דחף בלתי נשלט לבצע רכישות, לעיתים קרובות של פריטים שאין בהם צורך אמיתי. "אדם שמכור לקניות חווה ריגוש משמעותי בעת הקנייה," מסבירה ד"ר כהן יבין. "אבל הריגוש הזה חולף במהירות, ובמקרים רבים מתחלף ברגשות אשם ובושה." ההשלכות אינן מסתיימות רק בתחושת האשם – לעיתים רבות מוצרים רבים נותרים מיותרים, לעיתים באריזותיהם המקוריות, בעוד המכור מוצא עצמו לכוד במעגל חוזר של רכישה וחרטה.
המפתח להבנת ההתמכרות טמון בצורך הרגשי שמאחוריה. פעמים רבות הקנייה אינה קשורה כלל למוצר עצמו, אלא למאמץ להשיג תחושת שליטה, רוגע או בריחה ממצבים רגשיים קשים. "דיכאון, חרדה, בדידות ואפילו מתח יומיומי עשויים להיות הטריגרים שמובילים להתמכרות," מדגישה ד"ר כהן יבין. אך בעוד שהקנייה עשויה לספק תחושת הקלה רגעית, ההשפעה היא זמנית בלבד. התחושות השליליות חוזרות, ובצידן הדחף להמשיך ולרכוש.
התמכרות לקניות אינה משפיעה רק על הפרט. לעיתים קרובות היא גוררת פגיעות משמעותיות ביחסים בתוך המשפחה, בשל התנהגויות כמו הסתרת רכישות כדי להימנע מעימותים וצורך בשקרים. התנהגויות אלו, יחד עם תחושות הבושה, רק מעצימות את הקושי להתמודד עם הבעיה. בנוסף לכך, ההיבט הכלכלי של ההתמכרות הוא משמעותי: הוצאות מוגזמות ולא מתוכננות עשויות להוביל ללחצים כספיים ואף לחובות כבדים.
ד"ר כהן יבין מציינת כי התמכרות לקניות משקפת פעמים רבות קושי עמוק יותר, הדורש טיפול רגשי מקצועי. "הזיהוי של הבעיה הוא הצעד הראשון והחשוב ביותר," היא מסבירה. "ללא טיפול, ההתמכרות עשויה רק להחמיר ה עם הזמן, ומותירה את האדם לכוד בתחושת תסכול ואובדן שליטה."
אחת השאלות המרכזיות שמעסיקות אנשים היא כיצד להבחין בין הרגלי קנייה רגילים לבין התמכרות. ד"ר כהן יבין מסבירה כי יש לשים לב לתמרורי אזהרה כמו תחושת דחף בלתי נשלט לקנות, רגשות אשם חוזרים לאחר רכישה, הסתרת פריטים מבני המשפחה או השפעות כלכליות כבדות. אם תסמינים אלו מוכרים לכם או למישהו קרוב אליכם, ייתכן שמדובר בהתמכרות שדורשת התייחסות מקצועית. מעבר לפגיעה באיכות החיים של האדם המכור, ההתמכרות לקניות משקפת גם את הלחצים שהחברה המודרנית מפעילה עלינו. פרסומות מפתות, מכירות מקוונות 24/7 ותחושת הדחיפות התמידית לחדש ולהשיג משפיעות על כולנו. עם זאת, חשוב לזכור שהמפתח לשמירה על איזון טמון ביכולת שלנו להפריד בין מה שאנו צריכים באמת לבין הדחפים הרגעיים שמפעילים אותנו.
אם אתם חשים שהקניות שלכם יוצאות משליטה, כדאי לעצור ולבחון את הסיבות שמובילות אתכם להתנהגות זו. ד"ר כהן יבין ממליצה לשקול פנייה לייעוץ מקצועי, כדי לאבחן את הקושי ולבנות תכנית טיפולית מותאמת שיכול לכלול טיפול רגשי,. היא מסכמת. שבעידן שבו הקנייה הפכה לנגישה כל כך, חשוב לזכור שמותר ליהנות ממנה, אבל במידה. ההתמכרות לקניות היא לא גזירת גורל – עם מודעות וכלים נכונים, ניתן לשבור את המעגל ולשוב לחיים מאוזנים ובריאים יותר.
פרסומת